STOPPEN MET SCHOOL – DOEN OF NIET?

Samenvatting

STOPPEN MET SCHOOL – DOEN OF NIET? Hé. In deze video wil ik jou alles vertellen waarom ik persoonlijk ben gestopt met school. En of jij nou moet stoppen met school of niet.

Dus ik begon met school, en zoals de meeste mensen heb ik mijn havo gewoon afgemaakt. En vervolgens hoor je altijd de richting van, oké, wat voor hbo-studie wil je dan doen. Wat wil je vervolgens gaan worden. En dat is het enige wat mij werd verteld. Wat wil je worden? En op een gegeven moment voelde ik dat niet. Weet je, ik zag zoveel mensen één richting op gaan. En als iedereen één richting op gaat, ben ik een type persoon die dan denkt van oké, het kan waarschijnlijk ook anders. Dus ik begon anders te denken dan de meeste mensen. Van is school daadwerkelijk wel nodig? En toen ging ik bestuderen wat de meeste miljonairs en de meeste miljardairs deden. Wat was hun trackrecord? Want dit is mijn tip aan jou, success leaves clues.

Dus als jij kijkt naar de meest succesvolle mensen, mensen die- waarvan de succes die zij hebben behaald, dat jij dat ook wilt behalen. Hun moet je kopiëren. Je moet niet gaan kijken naar een chiropractor als jij geen chiropractor wilt worden. Kijk naar de mensen die succes hebben behaald in jouw ogen. Want succes is ten eerste niet voor iedereen hetzelfde. Kijk, geld is niet voor iedereen succes. Misschien is voor iemand anders goede relaties hebben succes.

Iemand anders misschien een negen tot vijf baan waarvan hij kan genieten, misschien is dat succes. Dus definieer eerst iemand die jij succesvol vindt. En daarna ga je kijken naar een aantal clues. En een aantal clues die ik voorbij zag komen bij miljardairs zoals Bill Gates, Steve Jobs is dat ze allemaal waren gestopt met school. Nou, zeg ik nu dat jij moet stoppen met school? Absoluut niet. Maar wat mij liet realiseren- Waardoor ik ben gestopt met school is van Robert Kiyosaki.

Het boek Cashflow Kwadrant heeft mij namelijk vier dingen geleerd. Allereerst, je komt altijd in een categorie, en dat is de E, B, S of I kwadrant. De E staat voor employee, de B staat voor business owner, dus S staat voor self-employed en de I staat voor investor. En dat hele schoolsysteem is gemaakt om jou te laten denken als een E persoon, een employee. Want dat is ook de reden waarom ze vragen, wat wil je later worden? Bij welk bedrijf wil je later gaan werken? Hoe kun je goed solliciteren bij bedrijven? Welke skills moet je hebben? Hoe kun je gehoorzamen? Want in de klas laten ze je stilzitten, ze laten je gehoorzamen. Als je een vraag hebt, steek je je hand omhoog. Je hebt geen vrijheid.

Terwijl business, ondernemerschap, investeren, dat zijn compleet andere dingen die je niet leert op school. Je leert niet op school bijvoorbeeld hoe je met bepaalde investeringen voordelen kunt halen uit belasting. Weet je, dat leer je allemaal in het veld. Dat leer je allemaal als ondernemer. Maar op school leer je te denken in een box. Je leert te denken hoe de meeste mensen denken. Je leert te denken als een employee. En toen ik daarachter kwam, van ik wil geen werknemer worden voor de rest van mijn leven, maar ik wil voor mezelf werken, dat was het moment dat ik dacht, weet je wat, misschien is school niet het juiste pad voor mij. Misschien moet ik zelf wat gaan proberen.

En ik maakte een weddenschap met mijn moeder. Ik maakte een weddenschap met mijn moeder, en ik zei tegen haar van mam, als ik geen 20k verdien in één jaar. En geloof me, dat was voor mij huge, oké. Want zelf had ik op de bank 300 euro of iets. En ik zei tegen mijn moeder mam, als ik geen 20k dit jaar verdien, ga ik terug naar school en dan word ik dokter, accountant, advocaat, alles wat jij maar wilt.

Dus ik begon met ondernemerschap. En zoals vele ondernemers, vooral startende ondernemers, faalde ik. Ik faalde met mijn eerste bedrijf. Ik faalde met mijn tweede start-up. En ik probeerde van alles, en het faalde, het faalde, het faalde. Totdat het een keertje lukte. En een van de dingen die mij heeft gebracht naar waar ik nu ben is doorzettingsvermogen en keihard werken. Keihard werken en echt dedication. Wanneer iets verkeerd gaat, moet je niet denken aan oké, ik heb gefaald. Je moet denken aan, oké, het was een obstakel. Ik neem nu een omweg naar succes. Maar ik ga naar succes komen. Het is geen optie voor mij om een negen tot vijf baan te nemen. Het is geen optie voor mij om mijn hele leven te werken. Kijk, als jij dat wel hebt, is dat prima.

Het is prima om voor een bedrijf te werken. Ik bedoel, als je bij Facebook werkt, dan kan je veel meer verdienen dan 99% van de ondernemers. Maar voor mij draait het niet om veel verdienen per se. Bij mij draait het meer om vrijheid hebben. Om te kunnen uitslapen wanneer ik wil. Om te kunnen werken wanneer ik wil. En vooral om te kunnen gaan en staan wanneer ik maar wil.

Dus dat is voor mij de reden waarom ik zo graag wilde ondernemen. En het is nu gelukt. De reden dat ik ben gestopt met school is dus omdat school je leert om als een employee te denken. En niet als een self-employed, business owner of een investor. Dus mocht jij nu ook een investeerder willen worden, een business owner of een zzp’er, dus voor jezelf willen werken, dan weet ik niet of school jou de skills gaat leren die je nodig hebt op het veld.

Misschien ook wel, maar dat weet ik niet, want ik zit niet op school. Ik ben een drop-out. Maar als jij erover na zit te denken van oké, misschien wil ik stoppen met school. Misschien wil ik stoppen met mijn hbo, want ik vind het momenteel niet leuk en met deze hbo wil ik eigenlijk ook niks doen. Dan zou ik zeggen, why don’t you drop out? En dit is heel controversieel, en 99% van de mensen in de maatschappij zouden mij afslachten voor dit, dat ik dit zeg.

Maar ik zeg jou hierbij, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Ik heb hbo’s gedaan en ben ermee gestopt. Ik heb een tweede geprobeerd. Weer gestopt. En de reden daarvoor is omdat ze je allemaal laten denken als employee. Hoe maak je een projectje af? En hoe start je een project? Hoe luister je naar de baas, eigenlijk? En het heeft niet voor mij gewerkt. En ik heb nu wel iets gevonden wat wel voor mij heeft gewerkt.

Dus ik zeg je hier simpel als broodje aap, van weet je, als jij momenteel een hbo-opleiding volgt die je echt niet leuk vindt, en je weet toch al dat je het later niet voor de rest van je leven wilt doen, waarom zou je dan 2k, 3k per jaar spenderen en vervolgens een studieschuld opbouwen voor iets wat je echt niet wilt doen. Ik bedoel, het is jouw leven en vaak denken mensen ja maar ik wil een back-up hebben. Van wat als ondernemen fout gaat, dan wil ik een back-up plan hebben om altijd op terug te vallen.

Kijk, als jij zo al denkt- Als ondernemer kan ik je één ding garanderen, en dat is waarschijnlijk dat je gaat falen. Het moment dat het een must-have wordt, je moet het hebben, dan ga je ervoor. Het moment dat ik tegen mijn moeder zei van mam, anders geef ik jou 20k- Mam, als ik geen 20k maak, dan ga ik terug naar school en neem ik een negen tot vijf baan. Dat was voor mij geen optie. Ik zei het wel tegen haar, maar het was geen optie. Dus ik ging er alles aan doen om te slagen. Het werd voor mij een must-have.

En voor heel veel mensen is het een nice-to-have. Er is een heel groot verschil tussen. Heel veel mensen denken zo van, het zou fijn zijn als ik een online business had. Maar het moment dat het een must-have wordt, van er is geen andere optie, anders ga ik weer een negen tot vijf baan doen voor de rest van mijn leven, dat is het moment dat er een vuurtje in je gaat branden en dat je losgaat. Dus mijn advies is, weet je, als je terug- Als je net klaar bent met je middelbare schoolopleiding, en je weet al dat je niet je hbo of je vervolgopleiding wil doen, probeer het, geef het een kans. Als het niets voor jou is, waarom zou je dan vier jaar verspillen van je leven. Ik bedoel, vier jaar van je leven. In vier jaar kan alles totaal veranderen.

Verspil niet vier jaar van je leven en doe iets wat je leuk vindt. Doe iets waarvan je kan genieten, en zorg er ook voor dat je verantwoordelijkheid neemt om je financiële situatie wel te fixen. Ga niet vier jaar lang gamen, weet je. Ga vier jaar lang keihard werken en bewijs iedereen dat het je wel kan lukken. Want mij is het gelukt. Allright, guys. Dus dit was een korte video waarom ik ben gestopt met school, en dit is niet van stop allemaal met school. Dit is alleen voor de mensen een ander perspectief zodat zij een keus kunnen maken of zij willen stoppen met school.

Jij moet uiteindelijk zelf kiezen wat je wil doen met je leven. Maar ik wil simpelweg een ander perspectief aanbieden van hoe het ook kan gaan als je stopt met school. Want het enige wat je hoort van je ouders, van je leraren, van je omgeving, is als je stopt met school ben je fucked voor de rest van je leven. Dat is niet per se zo, allright. Dus guys, hopelijk heb je wat aan dit perspectief en dan zie ik jullie in de volgende video

TRANSCRIPT

Geef een reactie

Sluit Menu